Getelder

Getelder

Denna typ av tält har många namn: "geteld", "saxiskt tält", "ryttartält", "klockformat kiltält". Av de namn jag stött på på detta tält är "geteld" helt enkelt kortast, men givetvis får man kalla dem för vad man vill!

Det är en praktisk typ med stor golvyta, och därmed mycket förvaringsutrymme, i förhållande till sin vikt. Även ställningen är hanterlig, och tack vare den enkla konstruktionen med väl avvägd vägglutning står den stadigt även i hårt väder. De sneda väggarna gör dock typen aningen svårare att möblera för den som tar med hela bohaget, än ett tält med rakare väggar.

Det är också en tälttyp som anses passa bra för vikingar av de flesta slag. Även om vetenskapen inte är helt överens om vikingars tält i allmänhet, så är det en enklare sorts tält än väl utsmyckade paviljonger. De belägg som finns från målningar är dock från senare år, och används därför också även av personer som gestaltar medeltiden.

Nämnas bör förstås tältets potential som handelstält för marknader: öppnar man fronten får man genast ett soltak som lämpar sig väl för att placera ett försäljningsbord under. Eller att socialisera under förstås!

Mellan-, stor- och liten geteld

Se sidan "Om tält och paviljonger" för allmän info om tälten och tyg- och färgalternativen! Tveka heller inte att komma med egna förfrågningar om tillägg/modifikationer!

Stor geteld

Större bild på getelden i linnetyget!
Lämpar sig för 5-8 personer med lite packning eller 3-4 med mycket packning. Eller två ensamma som har hela handelsboden med! 3 m hög ger den stor yta med ståhöjd, och kring 2 m från stolpen till kanten gör att det är lätt att göra en eller båda sidor till sovutrymmen. Det går att få mellanväggar som kan avdela sidorna, alltså två triangulära tygstycken man kan knyta i stolpen som skapar små rum. 500 kr per sida, alltså det dubbla för båda sidor avdelade.

Standardtyget: 6,8 m lång, 3,8 m bred, 9000 kr.
Linnetyget: 6,7 m lång, 3,7 m bred, 11000 kr.
Tygpartiet: 7,0 m lång, 4,0 m bred, 8900 kr.

Mellanstor geteld

Utsikt från geteld över annan geteld
Mitt kanske populäraste tält! 2,1 m hög och betydligt smidigare än den stora getelden, i gengäld lite mindre och endast ståhöjd i mitten. Även till denna går det att få mellanväggar som kan avdela sidorna, alltså två triangulära tygstycken man kan knyta i stolpen som skapar små rum. 400 kr per sida, alltså det dubbla för båda sidor avdelade.

Standardtyget: 5,9 m lång, 2,9 m bred, 7000 kr.
Linnetyget: 5,7 m lång, 2,8 m bred, 8400 kr.
Tygpartiet: 6,0 m lång, 3,0 m bred, 6900 kr.

Liten geteld

Om detta tält skulle föräras en egen slogan skulle "personlig crash space" passa bra. Tältet ger plats för sovplatser och en hel del packning för en eller två peronser, men ingen samvaro. Högst behändigt tält att bära, och de två stolparna går att få delbara så att det hela kan förpackas utan utrymmeskrav alls. 1.6 m hög. Observera! Detta tält har inte två "sömmar" utan bara en, men man kan ändå vika upp en rätt stor flik om det behövs - dock inte få samma soltakseffekt.

Standardtyget: 3,4 m lång, 1.8 m bred, 2900 kr.
Linnetyget: 3,3 m lång, 1.7 m bred,, 3600 kr.
Tygpartiet: 3,5 m lång, 1.9 m bred,, 2800 kr.

Liten geteld, först ny och därefter in action på MTV med en packning att vara stolt över

3 kommentarer:

  1. Ville bara säga att jag är jättenöjd med min Geteld som herr Mörk har gjort till mig. Alla min önskemål blev tillgodosedda och det till en rimlig kostnad :-)

    SvaraRadera
  2. Har skickat mejl, men ännu inte fått svar (ca 2,5 månader). Vill köpa en geteld och vill veta om jag ska vända mig någon annanstans eller ej. Mejla petra(a)vastironningen.se
    /Petra

    SvaraRadera
  3. Hej! Är en Medeltidare i skåne här som har lite frågor. 1. Vad använder du för tyg till Geteld-tälten? 2. Var får du tag på tyget? 3. Hur gör du tältpålarna delbara? och till sist med inte minst 4. Vad använder du för typ av tältspikar?

    med vänliga hälsningar Wolfmoon / wolfmoon78@hotmail.com

    SvaraRadera